Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στο Κερατσίνι
Την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης εξέφρασαν την Παρασκευή, 10/11/23, η «Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά» και οι «Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Πειραιά», στο πλαίσιο της εκδήλωσης – συζήτησης που πραγματοποίησαν από κοινού, στο πολιτιστικό κέντρο «Μ. Μερκούρη», στο Κερατσίνι.
Το προηγούμενο διάστημα είχε κολληθεί η αφίσα της εκδήλωσης στην Αμφιάλη, στα Ταμπούρια, τη Δραπετσώνα καθώς και σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ενώ είχε μοιραστεί και η πρόσκληση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή δύο σύντομων ντοκιμαντέρ («Η βιομηχανία του Ολοκαυτώματος» και «Πεθαίνοντας στην Παλαιστίνη», του Άρη Χατζηστεφάνου). Το πρώτο αποκάλυπτε την εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος από την πλευρά του Ισραηλινού κράτους προκειμένου αυτό να μπορεί ανενόχλητο να συνεχίζει να δολοφονεί. Το δεύτερο παρουσίαζε σύντομα την ιστορία του παλαιστινιακού ζητήματος, μέσα από την hip hop μουσική.
Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο εισηγήσεις. Η συναγωνίστρια Χρύσα Χοτζόγλου εξέτασε τις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, τη διαμόρφωση του παλαιστινιακού ζητήματος καθώς και το ρόλο των Άγγλων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Αντιπαρατέθηκε στην «κυρίαρχη» θέση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους «στα σύνορα του ‘67», αναφέρθηκε στην επίδραση που άσκησε η οπισθοχώρηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος και η επικράτηση του ρεφορμισμού – ρεβιζιονισμού στην παλαιστινιακή αντίσταση. Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη συγκρότησης αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ως έκφραση πραγματικής και ουσιαστικής αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.
Ο συναγωνιστής Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της περιόδου, αναφέρθηκε σ τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επισήμανε την εμπλοκή της χώρας στην εξελισσόμενη σφαγή των Παλαιστινίων, ενώ στο κλείσιμο ανέδειξε ως μοναδική προοπτική για τους λαούς, την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ελληνικό λαό και την δική του λαμπρή ιστορία στην πάλη για λευτεριά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και με κορύφωση την παλλαϊκή, αντιφασιστική – αντιιμπεριαλιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο σημείο αυτό καλέστηκαν οι παρευρισκόμενοι στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους οι οποίες πλούτισαν τη συζήτηση και φώτισαν πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως οι βάρβαρες συνθήκες ζωής στα κατεχόμενα καθώς και η σημασία του αγώνα των Παλαιστινίων για τους λαούς όλου του κόσμου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επίδραση της αντίστασης των Παλαιστινίων πάνω στις ηγεσίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των διεθνών οργανισμών, των αραβικών κρατών, αλλά και στην πάλη των λαών με την θετική συνεισφορά της στην πορεία ανασυγκρότησης του επαναστατικού κινήματος που μπορεί να θέσει την μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση για ένα ενιαίο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος από το ποτάμι ως την θάλασσα, θέτοντας έτσι το ζήτημα της προοπτικής της νίκης για τους λαούς απέναντι στους ιμπεριαλιστές δυνάστες και το σύστημα. Τέλος, η μαρτυρία από την επίσκεψη εκπαιδευτικού στη Γάζα, στο πλαίσιο παλιότερης αποστολής, αποκάλυψε τις θηριωδίες της σιωνιστικής κατοχής.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παλαιστινιακή μουσική αλλά και κομμάτια ελλήνων και ξένων δημιουργών εμπνευσμένα από την ηρωική αντίσταση των Παλαιστινίων. Επίσης, στο χώρο παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας, σε επιμέλεια της συναγωνίστριας Μαρίας Κολτσίνου, η οποία συνοδευόταν από ένα σύντομο ιστορικό σε σχέση με τον χώρο της ιστορικής Παλαιστίνης και την κατάσταση στην περιοχή σήμερα, ενώ στην είσοδο του χώρου υπήρχε τραπεζάκι από τις εκδόσεις «Εκτός των Τειχών» με βιβλία για την Παλαιστίνη αλλά και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Σημαντική έλλειψη ήταν η απουσία του συναγωνιστή Παλαιστίνιου προσκεκλημένου μας, ο οποίος λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
Παρακάτω ακολουθούν οι δύο εισηγήσεις που έγιναν στην αρχή της συζήτησης:
Automatic Slideshow
Φωτογραφίες της εκδήλωσης:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου